KeződoldalEgészségNeked milyen formájú a székleted? Ezt árulja el az egészségi állapotodról!

Neked milyen formájú a székleted? Ezt árulja el az egészségi állapotodról!

-

A hely, ahová még a király is egyedül jár sok titok őrzője…Kevesen gondolják azonban, hogy ahelyett, hogy ‘produktumukat’ egyből a csatornák mélyére száműznék, megvizsgálják azt! Mekkora hiba!

Székletünk színének és formájának ellenőrzésével ugyanis pontosabb képet kaphatunk egészségügyi állapotunkról, mintsem azt gondolnánk, milyensége rengeteget elárul szervezetünk működéséről és képes bizonyos betegségeket is előre jelezni.

A forma előtt azonban célszerű a széklet színét vizsgálnunk!

Vajon melyik árnyalat az egészséges, és melyik ami valódi problémát jósol?

Barna: normális

A hibátlan széklet színe barnás, optimális esetben csokoládé színű.

Zöld: az epe nem kerül megfelelően lebontásra

Amennyiben a bélsár túl sebesen halad végig a beleken, testünknek nincs ideje lebontani az -amúgy zöld színű- epét, ezért a végtermék színe zöldes árnyalatban ‘pompázhat’.

Sárga: epesav felszívódási zavar

A bélsár sárgás színű elváltozását legtöbbször az epesavak felszívódási zavarának tudhatjuk be, mely gyulladás, vagy valamilyen fertőzés következményeként jelenhet meg.

Fekete: vérzés a gyomor-bél traktus felső részén

A felső gyomor-bél traktusban találhatóak az emésztőrendszer gyomortól felfelé eső szervei, mint például a száj, a garat, a nyelőcső és természetesen maga a gyomor. Amennyiben ezen szervek sérülnek és vérezni kezdenek, a vér az emésztőrendszerbe kerül és végighalad azon, ahol a vörösvértesteket az emésztőenzimek lebontják, és ezért a székletünk fekete színűvé változik.
Amennyiben ilyet tapasztalsz, célszerű minél előbb orvoshoz fordulnod!

Friss, vöröslő vér a székletben: vérzés az gyomor-bél traktus alsó részében

A gyomor-bél traktus alsó részén helyezkedik el a vékonybél, a vastagbél és a végbélnyílás. Ezek sérülése is vérzéssel járhat, ám ez székletünkben a felső szakaszban bekövetkezett vérzés feketés árnyalatával ellentétben, vöröses színnel/friss vér jelenlétével jelentkezik.
Az elszíneződést rengeteg dolog kiválthatja, állhat a háttérben fertőzés, gyulladás, daganat, de akár az aranyér megjelenése is.

A színek elemzése után térjünk át az állag és forma tanulmányozására!

A székleteknek ilyen szempontból hét típusát különböztetjük meg, amelyhez segítségül hívhatjuk az úgynevezett Bristol Széklettáblázatot, amely szemlélteti, melyik típus hogyan néz ki:

A széklet formáját és állagát tanulmányozva könnyen rájöhetünk, mi is valójában a problémánk, netalántán mit kell változtatnunk az étkezésünkön!

1. típus: különálló kemény csomók – súlyos székrekedésre utal.

2. típus: csomós, kolbász-szerű – enyhe szorulás jelenlétét jelzi.

3. típus: kolbász alakú, repedésekkel a felületén – az ideális széklet kinézete.

4. típus: mint egy sima, puha kolbász vagy kígyó – a normális széklet formája és állaga.

5. típus: lágy pacák, határozottan éles szélekkel – az emésztéshez szükséges rostmennyiség hiányát jelzi!

6. típus: egyenletesen pépes, hullámos élekkel – enyhe hasmenés jelenlétét vetíti elő, ami ételallergiára vagy valamilyen csekély fertőzésre utal.

7. típus: folyékony, szilárd darabok nélkül – a súlyos hasmenés szintje, nagyobb mértékű fertőzést jósolhat.

Összefoglalva milyen is az egészséges széklet?

Az egészséges széklet tehát barna színű, kolbász vagy kígyó alakú és gyorsan, erőlködés nélkül távozik a szervezetből, napi egyszer vagy max. kétszer jelentkezik.

Az ettől eltérő állag, szín és forma kialakulhat a kevés folyadék- és rostbeviteltől, a túl sok alkoholtól, a stressztől és bizonyos gyógyszerektől is. Ha azonban problémánk 2-3 napnál tovább tart, célszerű orvoshoz fordulnunk.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...