Neked milyen szokott lenni a székleted? Íme a 7 típus!

Biztos minden ember tisztában van azzal a ténnyel, hogy az egészséges, normális, végtermék hogyan is néz ki. Minden körülmények között barna színűnek kell lennie, állagra pedig nem túlságosan kemény, ám nem is annyira lágy, vagy folyós. Mindazonáltal meg kell jegyeznünk, hogy ha a normálistól eltérő színű, esetleg állagú székletet tapasztalsz, mindenképp célszerű utánajárni, hogy mit is jelenthetnek, no meg azt, hogy mi váltja ki. Cikkünk olyan céllal jött létre, hogy összefoglaljuk az összes létező méretű, színű, állagú végterméket, és azt, hogy milyen betegségeket jelenthetnek. Szerencsénkre a szervezetünk annyira összetett, hogy képes időben jelezni egy esetleg betegség, vagy komolyabb kór megjelenését.

Ha legközelebb elmész elvégezni a nagy dolgodat, ügyelj arra, hogy ne húzd le egyből a WC-t, hanem vizsgáld meg a végterméket. Nyilván ez elsőre rosszul és gusztustalannak hangzik, de miután végeztél cikkünkkel érteni fogod miért is van rá nagy szükség. Figyelj arra, hogy a tested milyen információkat akar veled közölni.

A széklet körülbelül 75% -a víz, míg a maradék százalék, több sejtet, élő és halott baktériumokat valamint nyálkahártyát tartalmaz. A rendszeres bélmozgás általában napi háromszori ürítést foglal magába, ha ennél gyakrabban megy az ember, az már nem minden esetben mondható normálisnak. A széklet elemzésénél mindig vedd figyelembe az alakját, méretét, szagát és színét. Az egészséges végterméknek a következő jellemzőkkel kell rendelkeznie:

Szín: Világos-közepes barna.

Alak: S alakú.

Normálisnak tekinthető a lágy és sima, hosszú különálló darabok nélküli széklet. Egységes textúrájú.

Méret: Kb. 2-5 centiméter átmérőjű és kb. 45 centi hosszúságú.

Szag: Itt nem az a lényeg, hogy rózsa illata legyen. De természetes illatúnak és nem túl visszataszítónak kell lennie.

Amit a szín elmond:

Mielőtt megkérdezed, igen, a székletnek különböző árnyalatai vannak. És a szín nagyszerű lehetőséget biztosít, hogy betekintést nyerj abba, tested mennyire működik jól.

Közepes világosbarna: Gratulálunk! Teljesen normális vagy.

Fekete vagy világos piros: Ez jelezhet némi vérzést a gyomorban, vagy bélrendszerben.
A világos vörös széklet jelzi a friss vért, ha a széklet fekete, kékes színű, azonnal menjen el orvoshoz.

Zöld: Ez egy meglepően gyakori székletváltozás. Lehet, hogy jelen van az epe pigment a székletében, ha hasmenésben szenvedsz. Az élelmiszer gyorsabban halad át a bélrendszeren, ami nem biztosít elegendő időt a szervezetnek ahhoz, hogy a zöld epe pigmentet normális barna színre változtassa.

Sárga: Jelezhet epehólyag problémát, giardia fertőzést vagy Gilbert-szindrómának nevezett állapotot. Ha ilyen színűnek látod, fordulj orvoshoz.

Fehér vagy szürke: Ez jelezheti az epe hiányát, ami nagyon komoly problémára utalhat, például májzsugorodásra, hasnyálmirigy-rendellenességekre, májgyulladásra vagy akár elzáródott epevezetékre is. Ezért mielőbb fordulj orvoshoz.

Kicsi bogyók: Ez azt jelzi, hogy az étel túl hosszú ideig volt a belekben, ami a székletben lévő víz újbóli felszívódását okozta, illetve a rostos étel hiányát is jelezheti.

Túl folyékony: Túl gyorsan halad át a belekben, ezért a víz nem szívódik fel. Ez a magas rosttartalmú étrend vagy akár fertőzés következménye is lehet.

Mint a virsli: Ha a székleted vékony, és olyan, mint egy virsli, lehetséges problémákat jelezhet a vastagbélben. Előfordulhat vastagbélpolip, rosszabb esetben rák.

Egyben van, de különálló darabkák alkotják: Ez azt jelzi, hogy a szervezet nem megfelelően szívja fel a zsírokat. Lehet felszívódási rendellenesség, vagy fogyókúrás szerek miatt is.

Bár egyben van de repedezett: Székrekedés, kiszáradás vagy akár a gyógyszerek miatt is lehet.

Nem létező: Ha nem tudsz elmenni WC-re, akkor sokkal több folyadékot kell bevinned a szervezetedbe, mert nagy az esélye, hogy székrekedésed van. Próbálj meg több rostos ételt enni.

Add Comment