KeződoldalÉrdekességekŐsi sárkány maradványaira bukkantak a kutatók Erdélyben

Ősi sárkány maradványaira bukkantak a kutatók Erdélyben

-

Alexandru Solomon, Vlad Codrea és Venczel Márton, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) munkatársai, valamint Gerald Grellet-Tinner, amerikai kutató új repülő őshüllőfajt írt le. Venczel Márton, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum természettudományi részlegének vezetője úgy véli, hogy 10-12 évvel ezelőtt az Albadraco tharmisensis maradványait, a Gyulafehérvár közelében fekvő Alsóváradján, a Sebes folyó medrében találták meg.

A leleteket eredetileg egy doktori disszertációban írták le, a kövületekkel kapcsolatos igazi tudományos eredmény azonban csak most született meg, ugyanis a szakemberek megállapították, hogy egy teljesen új fajt sikerült felfedezniük. Venczel Márton szerint az állat egyik állközi csontja és az alsó állkapcsának egyik darabja és vélhetően a negyedik nyakcsigolyája került felszínre.

A maradványokat megvizsgálva megállapították, hogy egy repülő őshüllőről van szó, amely a késő kréta kor alatt, körülbelül hetven millió évvel ezelőtt élt. Az őslény szárnyainak fesztávolsága akár a hat métert is meghaladhatta. Az Albadraco tharmisensis hasonlít ugyan az Iharkúton feltárt Bakonydraco galaczihoz, de az a késő kréta korábbi periódusában élt.

A kutatók hozzátették, hogy egyelőre nagyon keveset tudnak az Albadraco tharmisensről és általában a repülő őshüllőkről, ezek az állatok ugyanis a dinoszauruszokkal együtt kihaltak, így ma már nem élnek leszármazottaik Földünkön. A viszonylag könnyű csontvázuk, hosszú nyakuk és teljesen összeforrt koponyájuk arról tanúskodik, hogy az őshüllők rendkívül jó repülők lehettek, valamint minden bizonnyal tojással szaporodtak.

A szakértők továbbra is folytatják a kutatásokat és reményeik szerint, újabb csontmaradványokat sikerül majd azonosítaniuk.

Ezt is olvasd el