KeződoldalÉrdekességekÖtven éve nem látott havazást okozott Spanyolországban a Filomena vihar

Ötven éve nem látott havazást okozott Spanyolországban a Filomena vihar

-

Óriási havazás bénította meg Spanyolországot. A Filomena névre keresztelt vihar ötven éve nem látott hómennyiséget zúdított az országra. A vihar eddig legkevesebb három ember életét követelte, a fővárosban, Madridban pedig teljesen megbénította a közlekedést.

“Még mindig nehéz órák várnak ránk” – mondta Fernando Grande-Marlaska, belügyminiszter még tegnap és arra kérte a spanyol lakosságot, hogyha tehetik, maradjanak otthon. Csak Madridban már pénteken közel 1500 ember szorult segítségre, ugyanis a hó miatt autóikban ragadtak.

Szombatra virradóra több tucatnyian éjszakáztak gépjárműveikben és sokan még szombat délután is a segítségre vártak a mínusz öt fokos hidegben. Jelenleg vörös riasztás van érvényben Madridban és Spanyolország tíz tartományában. A fővárosban már a repülőteret is lezárták, illetve a vasúti közlekedés is lehetetlenné vált. Négyszáz autópályaszakaszon pedig a közlekedést is le kellett állítani.

A légiforgalmat már péntek felfüggesztették, ugyanis a havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt életveszélyes lett volna a fel-és leszállás. Bár a havazás péntek óta mérséklődött, a helyzet egyáltalán nem javult. Huszonhét járatot kellett törölni, huszonhatot pedig más repterekre irányítottak át.

Katonák mentették az autópályákon ragadt sofőröket. Madrid polgármestere, José Luis Almeida bejelentette, hogy nem biztonságos az utcára menni, ezért kéri a főváros lakosait, hogyha nem muszáj, ne mozduljanak ki otthonaikból. Almeida azt is hozzátett, ötven éve nem volt ekkora havazás Spanyolországban, így váratlanul ért mindenkit ez az időjárás.

Az útviszonyok szörnyűek, így rengeteg ember csak nagy küzdelmek árán tud eljutni a munkahelyére. A spanyol sofőrök egyáltalán nem voltak felkészülve az ilyen körülményekre:

Többen készítettek videofelvételeket is, amiket aztán megosztottak közösségi oldalaikon:

A helyi lakosok egy része síléccel közlekedik a munkahelyére, a boltba, sőt, még a kutyákat is így sétáltatják.

Tegnap este Madrid utcái teljesen fehérek voltak.

A rendkívüli időjárás okozta kellemetlen helyzet mellett azért jó oldala is van a havazásnak. A főváros lakói élvezték, hogy hógolyózhatnak és szánkózhatnak, hiszen ez hosszú évtizedek óta nem adatott meg nekik.

Ezen kívül próbálkoztak a hóember építéssel is, ami bár még nem az igazi, de alakul.

Ezt is olvasd el