KeződoldalEgészség"Remélem hamarosan meghalsz" - mondta az anya a kómában lévő fiának, aki...

“Remélem hamarosan meghalsz” – mondta az anya a kómában lévő fiának, aki mindvégig tudatánál volt. Hihetetlen dolog történt

-

12 évig kómában volt. Annak ellenére, hogy teljesen tudatánál volt, képtelen volt bármiféle kommunikációra a környezettel. Csapdába esett a saját testében és elméjében. Az orvosok nem adtak neki esélyt a túlélésre.

Martin Pistorius Johannesburgban (Dél-Afrikában) született 1975-ben. 12 éves koráig a fiúnak semmilyen egészségügyi problémája nem volt. Betegsége nagyon ártatlanul kezdődött. Egy nappal azután, hogy visszatért az iskolából, Martin torokfájásra és rosszullétre kezdett panaszkodni. Rövid időn belül állapota fokozatosan romlott, mozgási problémák jelentkeztek, étvágytalanság, a fiú alapvető, megszokott tevékenységeket felejtett el. Egy idő után már a szerettei arcát sem ismerte fel.

Martin szülei orvosról orvosra utaztak. A fiút kriptokokkusz agyhártyagyulladással, a központi idegrendszert érintő gombás betegséggel gyanúsították. Pontos diagnózist azonban senki nem tudott adni.

Teste annyira legyengült, hogy Martin egy nap kómába esett. Az orvosok nem remélték, hogy felébred, és esélyt sem adtak neki a túlélésre. A kómás állapota hónapról hónapra rosszabb lett. A következő három évben a fiú mozdulatlanul szunnyadt, ezért az orvosok elrendelték a fiú hazaszállítását, hogy békésen haljon meg szerettei körében.

Vigyék haza és vigyázzanak rá, amíg meg nem hal. Sajnos már csak zöldség. – mondták az orvosok, akik nem akarták, hogy Martin szülei feleslegesen reménykedjenek.

Szülei az orvosok szavai ellenére sem adták fel, motiváltan küzdöttek fiukért. Minden nap bevitték egy szakellátóba. A fiú apja a folyamatos gondozás mellett éjszaka kétóránként felébredt, és átmozgatta gyermekét, hogy ne legyen felfekvése.

A sors azonban dacolt minden orvosi prognózissal és a fiú továbbra is életben maradt. Néhány év elteltével Martin Pistorius kezdett „belül ébredni”, de nem tudott beszélni vagy mozogni.

“Mindent értettem. Normális embernek éreztem magam, de egyszerűen nem tudtam megmozdulni. Ez persze nem így volt a kezdetekben. Azt hiszem, két-három év után kezdtem felébredni. Senki sem vette észre, hogy nálam valami megváltozott és a vegetatív állapotom véget ért. Azt hittem, ez életem végéig így lesz.” – emlékszik vissza Martin

Magához tért, de sem a család, sem az egészségügyi személyzet nem látta a benne végbement változásokat. Sajnos ezt semmilyen módon nem tudta közölni, mivel nem volt uralma a test felett.

A körülöttem lévőknek úgy tűnt, mintha meghaltam volna. Kómában voltam, de az orvosok nem jöttek rá az okára. Próbáltak meggyógyítani, de minden hiábavalóvá vált. – Magyarázza Martin.

17 évesen magához tért, és rájött, milyen helyzetben van. Olyan csapdába esett, amiről kiderült, hogy a saját teste. Egyetlen társai a nyomorúságban a saját sötét gondolatai voltak, amelyek megölték a benne parázsló reményt.

Olyan voltam, mint egy szellem, minden eseményt megfigyelsz körülötted, de nem tudsz részt venni benne. – folytatta Pistorius.

Egyszer hallotta, hogy kétségbeesett anyja azt kívánja, hogy haljon meg. Nehéz volt ezt hallani, de aztán megértette, mire gondol. Tudta, hogy nehéz számára a fiát ebben az állapotban látni, és rossz anyának tartotta magát, aki nem tud megbirkózni ezzel a helyzettel.

Az áttörés a betegségben akkor következett be, amikor Marin betöltötte a 25. életévét. Ekkor megjelentek az első reflexek – a nyak mozgása és egy minimális mosoly. Ezeket a változásokat azonban feltétlen reflexekként kezelték. Az első ember, aki észrevette Marinnal a kapcsolatot, a dadája és Virna aromaterapeutája volt , aki rendszeresen beszélt vele.

Egyszer Virna rájött, hogy a férfi sajátos módon olyan választ ad neki, ami arra utalhat, hogy magához tért. Jelentette ezt a tényt a családnak, akiket rávette, hogy vizsgáltassák ki a fiút.

A szeme segítségével az fiú kommunikálni tudott a világgal. Ekkor kapta meg Pistorius az első számítógépét. Ez egy olyan programmal volt felszerelve, amely különböző szavakat tartalmazott. A fiú ezek közül választhatott, és így tudott kommunikálni. Valamivel később Martin később volt a jobb kezét mozgatni, ami segítette a gép önálló kezelését.

A számítógépnek köszönhetően Martin képessé vált a környezettel való kommunikációra. A férfi befejezte tanulmányait, és weboldalak tervezésével kezdett foglalkozni. Önéletrajzi könyvet is írt “Ghost Boy” (magyarul “Néma üvöltés”), amelyben bemutathatta történetét a világnak. Nem sokkal ezelőtt Martin Pistorius szerelmes lett, és feleségül vette nővére barátját, Joannát. Jelenleg Angliában élnek és nagyon boldogok.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el