KeződoldalEmberekRengeteg sofőr bukott el ezen a feladványon - Te kitalálod kinek van...

Rengeteg sofőr bukott el ezen a feladványon – Te kitalálod kinek van elsőbbsége?

-

Ahhoz, hogy valaki megszerezze a vezetői engedélyét fontos, hogy részt vegyen egy elméleti oktatáson, ahol a KRESZ szabályok minden csínját-bínját elsajátíthatja. A megszerzett tudással könnyebben helyt tud állni a forgalomban, ami azért is fontos, hogy ne okozzon balesetet sem önmagának sem másnak. Viszont, aki még nem ült be a padba, vagy nem ült le a számítógép elé kérdéseket magolni, szituációkat megoldani az nem is tudhatja, hogy mennyi mindenre kell figyelni a forgalomban. Akik már évekkel ezelőtt megszerezték a jogosítványt többnyire rutinból vezetnek ezért van, hogy egy-egy kérdés, helyzet még őket is megizzasztja.

Az interneten számtalan képes feladvány kering, melyen még a legtapasztaltabb sofőrök is elbuknak. Sokan úgy gondolják, hogy nem sikerülne újra megcsinálniuk a vizsgát, aminek szintén a rutinszerű vezetésnek lehet az oka.

Nem is olyan régen egy egyszerűnek tűnő feladványt tettek közzé az interneten, amin egy személygépkocsi és egy busz látható. Mindkettejüknek zöld jelzést mutat a lámpája, ám az egyik egyenesen, míg a másik balra kanyarodva akar tovább haladni. A kérdés az, kinek van ebben a helyzetben elsőbbsége?!

“Ezt a képet múlt héten láttam az interneten és sok vitát váltott ki az emberek körében, hogy kinek is van elsőbbsége…”

Sokan azt válaszolták, hogy a busznak van elsőbbsége, de ez nem igaz. Kiderült, hogy a rejtvény megoldásának kulcsa nem a közlekedési lámpákban rejlik, hanem az útjelző táblákban. Ebben a felállásban a személygépjármű élvez elsőbbséget. A gépjármű oktató elmagyarázza, hogy az utakon egyfajta hierarchia működik, ami a következő szerint alakul.

– közlekedési rendőrök -> közlekedési lámpák -> közlekedési táblák.

Ez azt jelenti, ha a lámpák működnek, akkor a táblákat figyelmen kívül kell hagyni. Vagyis a személygépkocsinak van elsőbbsége. Amennyiben a lámpák nem üzemelnek a táblákat kell figyelembe venni. Aszerint viszont a busznak van elsőbbsége.

Ti tudtátok a helyes megoldást?

Ezt is olvasd el