Ritka rózsaszín delfin jelent meg Amerika partjainál, amiből egyre többet és többet látnak.

A palackorrú delfin a 34 legismertebb tengeri emlősfaj közé tartozik, mely nagyon intelligens, barátságos és a 60-as években leadott Flipper TV-műsornak köszönhetően népszerűvé is. Eme állat egyedülálló jellemzője, hogy a meleg és mérsékelt vizekben egyaránt megtalálható, például az Atlanti-óceán partjainál, a Csendes-óceán mérsékelt északi övezetében, a Vörös-tengerben és az Indiai-óceán térségében.

Ezen túlmenően a palackorrú delfinek „különleges védelmi ” státuszban vannak azért, hogy ne vadásszák le őket. Ezért, amikor egy rózsaszín alfaj megjelent a Calcasieu folyóban az Egyesült Államokban, mindenki meglepődött és azonnal meg akarta nézni.

Sokan aggódnak a bolygónk előtt álló aggasztó környezetvédelmi problémák miatt, ám szeretnénk megosztani a jó hírt a feltűnő fajokról, amelyek elkezdtek utódokat nemzeni.

2007-ben Erik Reu kapitány a Calcasieu folyó mentén hajózott, Louisiana-ban, az Egyesült Államokban. Minden normálisnak tűnt, mígnem észrevett egy palackorrú delfin rajt a vízben. Akkor lepődött igazán csak meg, mikor észrevette, hogy az egyik rózsaszín színben pompázik. Reu szerint a delfin kiváló állapotban volt, és azóta is többször látta már a vízben.

„Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy láttam egy ilyen hihetetlen emlőst és, hogy azon a területen dolgozhatok, ahol ilyen fantasztikus teremtmény megfordul.” – mondta Erik.

Greg Barsh az Alabama HudsonAlpha Biotechnológiai Intézetének tudósa szerint ez a palackorrú delfin a színe és genetikája miatt valószínűbb, hogy inkább albínó, mintsem rózsaszínű.

Ahhoz, hogy kiderítsék, valóban albínó-e vagy sem az egyik legnyilvánvalóbb jellemzőt kell megvizsgálni, vagyis a szemszínt. Reu kapitány szerint a delfinnek piros színű szeme volt, ami egyértelműen az albinizmusnak tudható be. Valószínű, hogy ennek a példánynak a szülei hordozták ezt a génmutációt, és így született meg ő.

https://www.facebook.com/thomas.adams3/videos/10209823735389011/

Thomas Adams, egy helyi tengerész elmondása szerint a Pinky névre keresztelt delfin még mindig a folyóban él, sőt barátokat is szerzett magának, akik közül szintén van egy rózsaszínű példány. Bizonyítékként készült egy felvétel, ahol jól látható, hogy kettő rózsaszín delfin ugrik elő a vízből.

https://www.facebook.com/katctv3/videos/10154691100106969/

2017-ben egy pár látta a fent említett állatokat, és elmondták, hogy csodálatos volt látni őket! “Amikor először láttuk őket, kettő rózsaszín tűnt fel, de akkor nem tudtuk felvenni őket, mert olyan gyorsan történt minden.” – mondta a pár egyik tagja. Kéősbb felkerült egy másik videó, ami nagyon híres lett az Egyesült Államokban.

Elképzelhető, hogy Pinky ugyanolyan utódot nemzett, amilyen ő maga, ez lehet a magyarázat arra, miért vannak ketten és miért vannak együtt. Ha valóban így van, akkor ez nagyszerű hír, ugyanis így akár meg is őrizhető a rózsaszínű palackorrú delfinek fennmaradása.

Te mit gondolsz?

Add Comment