KeződoldalEmberekSzakértők szerint nem szabad járó ventilátor mellett aludni - Ilyen problémákat okozhat,...

Szakértők szerint nem szabad járó ventilátor mellett aludni – Ilyen problémákat okozhat, ha mégis megteszed

-

Júliusban az időjárás bizony elkényeztetett minket, ugyanis nem volt hiány a melegből sem a napsütésből. Már-már ki lehetett jelenteni, hogy kánikula volt, ami igencsak megviselte az emberi szervezetet. Mi, Magyarországon élő emberek, nem igen szoktunk hozzá ahhoz, hogy ilyen meleg legyen. Nem is csoda, hogy rengetegen lettek rosszul a 35 fokos vagy az annál melegebb időjárásban. Szakértők szerint, ahogy télen a fűtőtest biztosítja a meleget a lakásban/házban, nyáron a klíma berendezések teremtik meg a kellemes és elviselhető környezetet.

Persze rengetegen félnek a légkondicionálótól, mivel meg lehet tőle fázni. Nos, ha valaki nem használja jól, akkor valóban negatív dolgok történnek, ám ha valaki okosan állítja be a hőfokot, akkor szó szerint csodát tud tenni. Sajnos azonban nem mindenkinek telik légkondira, így marad a kicsit maradibb megoldás, vagyis a ventilátor. Tény, hogy nem fogja lejjebb vinni a benti hőmérsékletet, viszont egy kellemes szellőt tud generálni, ami enyhülést hozhat a forró napokon. Akadnak azonban, akik az éjszaka folyamán is előszeretettel használják, viszont szakértők szerint ez nem tanácsos.

Elmondásuk szerint sokkal több hátránya van, ha valaki egész éjszaka járatja a ventilátort. A vele való alvás nemcsak a levegőt keringeti hanem a pollent, port, állati szőrt is. Ez viszont abszolút nem tesz jót az allergiásoknak valamint az asztmásoknak.

“Nézd meg alaposan a ventilátorod lapátját. Ha port látsz rajta, akkor tudnod kell, hogy azok mind-mind ott keringenek a levegőben, mikor bekapcsolod.” – írta a “The Sleep Advisor”

A bőrnek sem tesz jót, ugyanis a megállás nélküli ventilátorozás kiszárítja, emitt többet vakarod és mikrosérülések alakulhatnak ki. Ezen kívül kiszárítja az orrjáratokat, melynek következtében felesleges nyálkát termelsz, ami eldugítja az orrod.

Az alvási tanácsadó arra is figyelmeztetett, hogy a hűvös levegő miatt merevebbnek érezheted magad reggel.

“Ez azért van, mert a tömény hűvös levegő megfeszítheti és görcsbe ránthatja az izmokat. Ez leggyakrabban azoknál történik, akik úgy alszanak, hogy a nyakuk, arcuk mellett van a ventilátor.”

A kellemetlenségek és a fájdalom elkerülése végett célszerűbb időzítős ventilátort venni, ami elalváskor lekapcsol vagy csak addig működtetni, míg álom nem jön a szemedre.

Ti, hogy szoktatok aludni?

Ezt is olvasd el