KeződoldalEmberekTe, hogy tisztítod a füled? Ezt nem szabad vele csinálni.

Te, hogy tisztítod a füled? Ezt nem szabad vele csinálni.

-

Sokan nem is gondolják, de a fülzsírnak nagyon fontos szerepe van a fül egészségének megtartása szempontjából, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Vannak bizonyos esetek, mikor betegséget jelezhet, ám a legtöbben felesleges váladékként tekintenek rá amitől azon nyomban meg kell szabadulni. Akadnak olyan helyzetek és jelek, amikre nagyon kell figyelni, mert ha jelentkeznek azonnal orvoshoz kell fordulni. Mostani cikkünkben megpróbálunk minden lényeges információt elárulni a füllel kapcsolatban.

Nos, nagyon sok olyan személy van a világon, akik csak úgy tekintenek a fülben termelődő zsírra, mint esztétikai problémára, amitől sürgősen meg kell szabadulni. Ennél azonban kicsit összetettebb a dolog, mert fontos szerepe is van ennek a “váladéknak”. Történetesen ez az, ami megvédi a hallójáratot, sőt segít tisztán tartani és megakadályozza, hogy a fül belső része kiszáradjon.

A sárgás, olykor barnás árnyalatú fülzsír egy olyan váladék, mely több alkotóelemből áll, például elhalt hámsejtekből és szőrpihécskékből. Ez az anyag megállás nélkül termelődik a fülben, ám ez a folyamat van akinél gyorsabb és van akinél lassabb. Még abban az esetben is, ha nem gondoljuk a szervezet bizony gondoskodik arról, hogy eltávolítsa eme váladékot.

Az állkapocs mozgatásával a fülzsír egyre kijjebb és kijjebb távolodik, s a folyamat közben a fülben felhalmozódott port, kórokozókat és hámsejteket összegyűjti. Ezt azért csinálja, hogy a fülben felhalmozódott zsír ne okozzon semmilyen kellemtelenséget vagy épp problémát, ugyanis minél több a zsír annál jobban károsodik a hallás. Mivel a fül öntisztító folyamatot végez ezért csekély esély van arra, egy egészséges személynél sok zsír halmozódjon fel.

Sajnos nem minden ember tudja megvárni ezt a folyamatot lehet, hogy azért mert nem is tudnak róla, hogy a fülük öntisztító folyamatot hajt végre. Ekkor szokták fülpiszkáló segítségével kiszedni a felhalmozódott zsírt, ami azért nem jó ötlet, mert szakemberek szerint az ilyen vattás végű termékekkel, csak a fül külső részeit szabad tisztítani. Ha valaki megpróbálja belülről kiszedni a zsírt nem sok mindent ér el, mert csak felületesen tud megszabadulni tőle a többit pedig visszatuszkolja a belső részekbe. Ha ezt rendszeresen csinálja valaki akkor komoly fülproblémákat idézhet vele elő.

Van pár dolog, ami elősegíti, hogy a belső részekben felhalmozódjon a fülzsír. Amennyiben valaki rendszeresen használ fülhallgatót, füldugót vagy hallókészüléket annál ez a probléma elég gyakori. Természetesen ezen kívül vannak más dolgok is, amik befolyásolhatják, például ha valakinek keskeny hallójárata van. Az ilyen embereknél sokkal nehezebben ürül ki a fülzsír. Az idősebb korosztályban is gondot okozhat, ugyanis az idő előrehaladtával a fülzsír szárazabbá és keményebbé válhat, ami szintén fülproblémákat idéz elő.

Ha a fülben felhalmozódott a fülzsír akkor az halláscsökkenésben jelentkezik, de kísérő tünete lehet még a fülfájás, szédülés, fül csengés vagy viszketés. Ilyen esetben célszerű meglátogatni egy fülészt. Amennyiben erős szédülést, hányingert, hányást, egyensúlyvesztést, nehézkes mozgást, magas lázat tapasztalsz haladéktalanul orvoshoz kell fordulnod!

Meg kell jegyeznünk, hogy nem szabad összekeverni a fülből természetes úton távozó zsírt azzal a váladékkal, ami esetleges betegségekre utalhat. Az ilyen jellegű váladékok több árnyalatban pompáznak, például sárgás, fehér, gennyes, de akár véres is lehet. Ez többnyire a dobhártyaszakadás vagy a középfül gyulladása jellegzetes tünete, amivel nem szabad játszani. Ha hat hétnél tovább tart a váladékozás, illetve szakorvosi kezelésre sem javul, nagy esély van rá, hogy gombás fertőzésről még rosszabb esetben daganatról lehet szó.

Ha fülváladékozásra lettél figyelmes ne habozz elmenni egy szakorvoshoz.

Ezt is olvasd el