KeződoldalÉrdekességekTe milyen pózban alszol? Ezt árulja el rólad!

Te milyen pózban alszol? Ezt árulja el rólad!

-

Szerintetek mennyi időt kell ahhoz aludni, hogy kipihentnek érezzük magunkat? Sokan úgy gondolják, hogy legalább 8 órára van szükségünk ahhoz, hogy rendesen kialudjuk magunkat. Ez egy nagy tévedés! Vannak emberek, akiknek négy óra is bőven elég hozzá. Sőt! Egyes kutatások azt mondják, hogy 6 óránál nem szabadna többet aludnunk, ugyanis ez egy olyan érték, aminek segítségével az ember pörgősebb maradhat. Ha folyamatosan sokat alszunk, akkor a szervezet képes ellustulni.

Természetesen az alvás minőségén van a hangsúly. 10 órányi felületes forgolódástól az ágyban nem leszünk kipihentebbek, mintha 5 órán át mélyen aludtunk volna.

A pihentető alvást számtalan dolog befolyásolhatja. A szoba hőmérséklete, mennyit ettünk vagy ittunk, a hálószobába beszűrődő fények, alapvető hangulat, stressz és persze az egészségi állapotunk. Léteznek különböző készítmények arra az esetre, ha egy kis segítségre lenne szükségünk, de nyilván abban mindenki egyet ért, hogy jobb lenne ezek nélkül. Könnyen hozzászokhat a szervezet. A macskagyökér tea pedig hol segít, hol nem.

Még egy dolog van, amire az orvosok külön felhívják azok figyelmét, akik jobban szeretnének aludni. Ez pedig a póz. Különböző kutatások irányultak már annak fejtegetésére, hogy melyik alvópóz a legegészségesebb, ugyanis vannak olyanok, melyek kifejezetten károsak lehetnek az egészségünkre nézve. Arra is rájöttek, hogy egyes személyiségtípusok más és más pózban alszanak el.

Nézzük meg ezt egy kicsit jobban.

Oldalfekvés
A megbízható, realista emberek szoktak így aludni. Hajlamosak arra, hogy hamar szétcsússzanak és dekoncentrálttá váljanak. Hajlasz az új dolgok felé, de gyanakvó is vagy. Nem könnyű átverni téged mert megfontoltan döntesz. Azonban a döntéseid mellett kitartasz.


Az orvosok szerint kerülendő ez a póz, ugyanis a gyomrunk elhelyezkedése miatt refluxgondjaink lehetnek. Ha mindenképp oldalt szeretnénk aludni, akkor válasszuk inkább a bal oldalunkat. Káros lehet a gerincre és a hátra is. Az orvosok azt tanácsolják, hogy tegyünk egy párnát a lábaink közé, mert ezzel csökkentjük a gerinc terhelését és a hátfájás kialakulásának kockázatát. Továbbá soha ne aludjunk párna nélkül, ha ez a kedvenc pózunk. Nagyon csúnya nyakfájást okozhat.

Magzati póz
Ez egy nagyon gyakori alváshelyzet. Az oldalfekvés egyik formája. Oldalt fekszünk és egy kicsit összegömbölyödünk. Felhúzzuk a lábainkat. Sokan úgy vélik, hogy ez a zárkózott emberek pozíciója. Szégyenlős vagy és félénk. Tartasz a mindennapi akadályoktól. Hiába mutatod magad keménynek és határozottnak. Ennek a póznak jó a stresszoldó hatása. Egészségügyi szempontból nézve ugyanaz érvényes rá, mint az oldalfekvésre. Statisztikai adatok alapján a nők 41%-a szeret így aludni

Háton fekve
Ennek több fajtája is van. Létezik az úgy nevezett katonapóz, amikor a karjaink a testünk mellett helyezkednek el. Ha így alszol, akkor te egy visszahúzódó, nehezen megnyíló személyiség lehetsz, aki nagyon nagy elvárásokat támaszt magával szemben. Kerülöd a konfliktusokat, ellenben legendás önuralmad van.


A tudósok szerint ez az egyik legjobb póz, ugyanis megfelelően pihen a nyakunk, a gerincünk és a karjaink is. Javítja a testtartást és redukálja a gyomorsavat a gyomorban. Mivel az arcunk nem nyomódik a párnába, még a ráncaink sem lesznek annyira intenzívek. Várandósság esetén nem ajánlott, ugyanis a magzatra negatívan hat. Hátra eshet a nyelvünk, amitől jó hangosan fogunk horkolni. Ha a térdünk alá egy párnát teszünk, annak popsiformáló hatása van. Megőrzi a természetes vonalát.

Létezik ebből egy úgy nevezett “tengericsillag póz“. Ebben az esetben nem használjunk párnát mert anélkül jobban pihen a gerinc, fej és a nyak.

Hason fekvés
Ez is egy nagyon kedvelt testhelyzet. Az egocentrikus emberekre jellemző. Számukra önmaguk a legfontosabb. Kifejezetten jó vezetők lehetnek. Párkapcsolat terén is elszántak. Nem különösebben szeretik a változásokat.

A tudósok szerint ez sem egy előnyös alvópóz. Noha a horkolást redukálhatja, a gerinc nagyon megfeszülhet. Reggelre fájni fog mindenünk. A vérünk áramlása sem megfelelő így, ezért elősegíti a ráncok kialakulását. Azt se felejtsük el, hogy a belső szerveinkre így gyakoroljuk a legnagyobb nyomást.

Próbáljunk egy kicsit elfordulni valamelyik oldalra. Tehetünk egy párnát a hasunk és a matrac közé.

Kinyújtott végtagok
Nyúlsz valami után, amit szeretnél, de képtelen vagy elérni. Ez lehet siker, pénz vagy hírnév. Rendületlenül törekszel az álmaid megvalósítására. Te nem adod fel egykönnyen. Tisztában vagy a képességeiddel és bízol magadban.

Lássunk még pár jellemzőt, melyek a végtagjaink pozíciójából szűrhetők le.

Összekulcsolt kezek és keresztbe tett lábak
Pasik esetén sikertelenségről árulkodik. Nőknél pedig arra utal, hogy valamivel konfliktusa van. Támad valami ellen vagy épp védekezik.

Állhoz tett kéz
A túlfejlett éntudatra jellemző. Sokra tartja magát és kifejezetten élvezi, ha másokat kritizálhat.

Összegezzük tehát egészségügyi szempontból. A legjobb alvópózok a következők.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...