Tudósok szerint a rendetlenség a zsenialitás jele! Íme az indoklás!

Mindannyian ismerjük a mondást, miszerint: “A zseni átlát a káoszon!”
Eddig hihettük azt, hogy ez a szétszórt és rendetlen emberek mentegetőzésére lett kitalálva, de innentől sajnos megtörhetetlen igazságként kell rá tekintenünk. Hogy miért? Mert bizonyosságot nyert, hogy a rendetlen emberek igenis kreatívabbak és intelligensebbek pedáns társaiknál.

Nem ismeretlen brit tudósokra alapozzuk az állítást, egy valós kutatás eredményeit osztjuk meg veletek, amit a Minnesotai Egyetemen végeztek, Kathleen Vohs vezetésével.

A kísérlet során két csoportot állítottak fel, az egyiknek rendezett környezetben, a másiknak pedig gigászi káoszban kellett ugyanazokat a  feladatokat elvégezni.

Az első feladatban ping-pong labdák kreatív felhasználási lehetőségeit kellett összegyűjteniük. Annak ellenére, hogy a végeredmény szinte megegyező volt, könnyen meg lehetett figyelni, hogy a rendetlenségben dolgozó csapat sokkal kreatívabban oldotta meg a feladatot.

“Minden jel arra mutat, hogy ha egy rendetlen szobában, rendetlen asztalnál dolgozunk, az valami olyasmihez vezet, amiből a cégek és a társadalom csak egyre többet akar: kreativitáshoz”– nyilatkozta Vohs.

A második feladatban az alanyoknak két termék közt kellett dönteniük: az egyik egy jól ismert márkáé, a másik pedig egy teljesen új, ismeretlen cégé volt. A káoszban dolgozók sokkal magasabb százaléka választotta az ismeretlen terméket, mint a makulátlan környezetben lévők. Ez is bizonyítja, hogy nem csak kreatívabbak, vakmerőbbek is.

“A rendezetlen környezet motiválja az embereket arra, hogy eltérjenek a hagyományoktól, szabadabban gondolkozzanak és új perspektívákat fedezzenek fel”– összegezte a második feladat eredményeit a kutatás vezetője.

Hogy ez mégis hogyan függ össze a magas intelligenciával? Azok, akik nem normák szerint, határok és szabályok követésével élik az életüket sokkal több mindenre nyitottak, sokkal többet tudnak a világból befogadni és képesek teljesen más megvilágításban látni dolgokat, mint azok, akik a rutin megszállottjai. Több információ megismerésre képesek, ezáltal intelligensebbé válnak, mint fegyelmezett, rendszerető társaik.

Olyan zsenik, mint Picasso vagy Einstein is a kreatív káosz hívei voltak, ugyanúgy, mint napjaink nagy koponyái: Zuckerberg és Elon Musk.

Így legközelebb, ha valaki a körülötted lévő kupi, az autódban, asztalodon uralkodó káosz miatt dorgál, mutasd meg neki ezt a cikket és viccesen jegyezd meg neki, hogy valószínűleg te sokkal intelligensebb vagy nála! 🙂

Add Comment