Újfent hangos a sajtó a Huawei és az Amerikai Egyesült Államok közti probléma fennállása miatt. Gyakorlatilag napi szinten jönnek ki újabbnál-újabb cikkek arról, hol tart most az eset és milyen friss fejlemények látnak napvilágot. A világ egyik legnagyobb kommunikációs technológiai vállalata eddig 36 közös innovációs központot működtetett többek között Amerikában, Németországban, Svédországban, Oroszországban, Indiában és Kínában.

Már több amerikai nagyvállalat szüntette meg a kapcsolatot a kínai anyavállalattal, pontosan amiatt, hogy ők az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma által bejelentett exporttilalomnak eleget tegyenek.

Újabb értesülések szerint a legnagyobb közösségi oldal a Facebook is csatlakozott a vállalatokhoz. A Facebook vezetősége a továbbiakban nem hagyja jóvá, hogy a Huawei gyárilag rátegye a Facebook applikációt a készülékeire.

Hozzátették az esethez, hogy a cég csak az újonnan kijött telefonoknál nem hagyja jóvá ezt, a már üzemben lévő készülékekre továbbra is le lehet majd tölteni, a Facebook, Instagram vagy WhatsApp alkalmazásokat. Ehhez persze a szükséges frissítése letöltését is engedélyezik nekik a Play áruházból.

Viszont nem csak ez a hír kapott nagy figyelmet, hanem az is, hogy maga a Google vállalat felhívta arra az amerikai elnök, Donald Trump figyelmét, hogy amennyiben nem vonja vissza a Huawei elleni korlátozásokat, akkor nemzetbiztonsággal kapcsolatos problémák merülhetnek fel. Amerika, vagyis Trump azért tette fekete listára a kínai anyavállalatot, mert szerinte az veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Így a Google megvonta az Androidot a Huawei-től. Mindezek után a vállalat megengedte, hogy még 90 napon keresztül elérhető legyen a Huawei készülékein lévő frissítés.