KeződoldalEgészségVeszélyes fertőzésre hívja fel a figyelmet az édesanya, aki majdnem elvesztette három...

Veszélyes fertőzésre hívja fel a figyelmet az édesanya, aki majdnem elvesztette három napos fiát

-

A “B-csoportú streptococcus” fertőzés kimutatása mindössze 5000 forintnak megfelelő összegbe kerül, mégsem végeztetik el sokan a tesztet. Ennek voltaképpen az lehet az oka, hogy a leendő szülők nincsenek tisztában azzal, hogy a baba súlyos egészségkárosodást szenvedhet általa, sőt akár el is hunyhat. Egy édesanya majdnem elvesztette három napos kisfiát, ezért saját tapasztalatai és története révén szeretné felhívni a szülők figyelmét a veszélyes baktériumfertőzésre, amiről nagyon sokan nem is tudnak.

A kis Albie még nem volt 24 órás sem, mikor családhoz érkező szülésznő észrevette, hogy valami nincs rendben vele, ezért azonnal bevitték a kórházba kivizsgálásra. Az orvosok hamar rájöttek, hogy nagyon súlyos állapotban van. A 37 éves Gemma Stevenson elmesélte, hogy csodálatos és viszonylag könnyű volt az otthon szülés, ám amikor másnap megérkezett hozzájuk a szülésznő, észrevette, hogy valami nem stimmel a picinél. A csecsemő sokkal gyorsabban lélegzett az átlagnál. Mint kiderült, ha a szülésznő egy nappal később érkezik hozzájuk, akkor valószínű már nem találta volna életben a kisbabát.

A dolgok nemcsak, hogy gyorsan történtek, de nagyon hamar komollyá is váltak, mikor a kis Albiet kórházba szállították.

“Pillanatokon belül körülbelül 20 ember volt körülöttünk, akik különböző kérdéseket tettek fel a terhességemmel kapcsolatban. Számomra ez teljesen normális volt.” – emlékszik vissza Gemma.

“Albiet inkubátorba tették és elvitték egy neonális intenzív kezelésre, ami miatt nagyon megijedtünk. Nagyjából 5 órán keresztül próbálták stabilizálni az állapotát, mi pedig szívszorító pillanatokat éltünk át közben. Bizony traumaként éled meg, mikor elveszik tőled a nemrég született kisbabádat, és fogalmad sincs róla, hogy mi a baj. Ebben a helyzetben nehéz racionálisnak maradni, de tudod, hogy az orvosok közt jó kezekben van.”

Gemma szerint ez volt életük legrosszabb 5 órája. Az orvosok B-csoportú streptococcus fertőzést diagnosztizáltak, ami egy olyan baktérium, ami 5 emberből csak 2 testében található meg méghozzá a végbélben vagy a hüvelyben. Rendszerint ártalmatlan, és nagyon sokan rá sem jönnek, hogy van nekik, viszont az újszülöttek számára akár végzetes is lehet. Ezt akkor kapják el, mikor szülés során áthaladnak a hüvelyen.

“Soha nem hallottam még a B-csoportú streptococcusról, addig, míg ez nem történt a fiammal. Fel szeretném hívni minden jövendőbeli édesanya figyelmét, hogy legyenek nagyon tájékozottak és végeztessenek el egy erre vonatkozó tesztet is. Arról is győződjenek meg, hogy felismerik a tüneteket.”

Gemma most pénzt gyűjt, hogy egy jótékonysági szervezettel felhívja a figyelmet a potenciálisan halálos állapotra. Részt vesz a jótékonysági szervezet egyik kihívásában, a B-csoportú streptococcus tudatosságának hónapja alkalmából, ahol elmondják ennek a problémának a tüneteit.

A kis Albie szerencsére felépült, és most boldog, elégedett kétéves kisfiú.

A legfrissebb Public Health England Data nyilvánosságra hozta, hogy a csecsemőknél a B-csoportú streptococcus fertőzés az elmúlt 24 évben 77 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden eddiginél több csecsemőnél alakul ki életveszélyes fertőzés.

Angliában a csecsemők fertőzöttségi rátája több mint kétszerese sok más, magas jövedelmű országnak, sokan közülük bevezették a GBS rutinellenes szűrést. Ez a fajta fertőzés sürgős lépéseket követel az apró életek megvédése érdekében.

Jane Plumb vezérigazgató elmondta: “Mélységesen csalódott vagyok amiatt, hogy az Egyesült Királyság továbbra is le van maradva a fejlett világ többi részétől a B-csoportú streptococcus megelőzés terén.”

Ti hallottatok már erről a betegségről?

Ezt is olvasd el