KeződoldalÁllatokVeszélyes pókok jelentek meg nálunk. Két megcsípett gyermeket kórházba kellett szállítani.

Veszélyes pókok jelentek meg nálunk. Két megcsípett gyermeket kórházba kellett szállítani.

-

Szereted a pókokat? Valószínűleg nem sokan fognak igenlő választ adni erre a kérdésre. Az éghajlatváltozás és a melegebb telek miatt egyre több nem kívánt lakótárs jelenik meg, ugyanis elkezdtek lejjebb vándorolni.

Több országban is jelentek meg olyan rovarok, melyek lényegesen északabbra éltek. Egyre nyugtalanítóbb jelentéseket hallani titokzatos csípésekről. A tettes a mérges dajkapók. Szeretik a meleget, megnyírt bozótosokba bujkálnak és rovarokra támadnak. Ha veszélyben érzik magukat, akkor az embereket is megcsíphetik. A nőstények agresszívabbak, és nagyobbak is mint a hímek.

Idén augusztusban egy nő allergiás tüneteket tapasztalt magán, és kiderült, hogy a tettes egy pók volt.

“Éjjel egy körül erős fájdalomra ébredtem. Először azt hittem, hogy csak görcs, de elmentem a mosdóba, hogy megnézzem, nem csípett-e meg valami. Nem láttam semmit a bőrömön. Visszamentem a szobába és felemeltem a takarót. Akkor láttam, hogy ott egy pók. A párom elfogta és kiderítettük, hogy egy dajkapók.”

Egy másik nő is reagált az esetre.

“Mindenki figyeljen az otthonára, különösen a gyerekszobában. A mi babánkat megcsípte, azóta kórházban vagyunk.”

Ez a pók Európában és közép-Ázsiában honos. Nálunk is előfordul, bár ritkán. Körülbelül 15 mm hosszúak, lábaikkal együtt 4-6 cm. Harapása leginkább a darázscsípésre hasonlít, de fogékony személyeknél sokkal erősebb reakciók is jelentkezhetnek. A nőstény egy körülbelül 4 cm-es tojástasakot épít a magas fűben, melyet rendkívül agresszíven véd.

Csípése alapvetően nem életveszélyes, de súlyos mérgezési tüneteket okozhat, amelyek akár két hétig is eltarthatnak. Ezek a következők: gyengeség, hidegrázás, hányás, fejfájás, hányinger, gyulladás.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a harapása nagyon fájdalmas. Erős fájdalom kíséri. Ha a reakciók hevesek, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el