KeződoldalÉrdekességekVillámgyorsan terjed a mutáns koronavírus! - Egy ország már komoly lépéseket tett

Villámgyorsan terjed a mutáns koronavírus! – Egy ország már komoly lépéseket tett

-

A koronavírus-járvány közel egy évvel ezelőtt jelent meg Kínában, azóta pedig az egész világon fertőzéseket és halált okoz. Akkor még nem sejtettük, hogy ekkora lesz a baj és sehova sem mehetünk maszk vagy kézfertőtlenítő nélkül. Világszerte iskolák, munkahelyek zártak be, országokat zártak le, de még korántsem mondhatjuk, hogy itt a vége.

Az elmúlt hónapokban több sokkoló hír is érkezett a koronavírussal kapcsolatban, legutóbb pedig Nagy-Britanniából kaptunk aggasztó híreket. Néhány napja az új fertőzések száma rohamosan megnőtt Dél-Walesben, Londonban és Anglia keleti és délkeleti részén. De nem ez az, ami óriási aggodalomra ad okot.

A tudósok egyöntetűen állítják, hogy felfedezték a koronavírus új változatát.

Először a közel két hete Kentben azonosították az új típust, erről pedig az Egészségügyi Világszervezetet is értesítették. Később a kormány tisztviselőkkel közölték a hírt, hiszen a mutálódott vírusról az oltások miatt is tudniuk kell. Nagy-Britanniában egyébként már elkezdték a vakcinák beadását. Eddig közel 200 ezren kapták meg a védőoltást.

A mutációról érkezett jó és rossz hír is. A rossz hír, hogy a koronavírus új típusa gyorsan terjed, eddig már több ezren fertőződtek meg hatvan különböző területen, Anglia déli és délkeleti részén. “Gyorsabban terjed, mint minden eddig ismert dolog” – mondta a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock.

A jó hír viszont az, hogy semmi nem utal arra, hogy ez a változat súlyosabb lenne, mint a most tomboló járvány. A legújabb klinikai indikációk szerint pedig nem valószínű, hogy ez a mutáció nem reagálna a vakcinára.

A brit egészségügyi miniszter elmondta, hogy a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a COVID-19 új mutációja nem áll majd ellent a vakcinának, amit már elkezdtek beadni a lakosságnak. “De ébernek kell lennünk és be kell tartanunk a szabályokat, hogy ne terjedjen tovább a koronavírus” – fejezte be a bejelentést a miniszter.

A hollandok már meg is tették az első lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljék a megfertőződéseket. A mai naptól, vagyis december 20-tól minden az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratot töröltek, ugyanis már Hollandiában is találtak mutáns koronavírussal megfertőződött embereket. A hollandok néhány órával azután intézkedni kezdtek, hogy a brit kormány bejelentette, az új koronavírustörzs gyorsabban terjed, mint az eddigi koronavírus.

Mark Rutte miniszterelnök kabinetje “elővigyázatossági döntést” hozott, miszerint korlátozzák a beutazást Hollandiába, így az Egyesült Királyságból egyetlen gépet sem fogadnak, valamint a következő néhány napban az Európai Unióval is egyeztetnek a korlátozási lehetőségekről. Az országban január közepéig már bevezették az iskolák és a nem alapvető szükségleteket kielégítő üzletek bezárását.

Boris Johnson, brit miniszterelnök jelentette be, hogy az új koronavírustörzs akár hetven százalékkal is fertőzőbb lehet, mint a jelenlegi koronavírus, amely ellen már elkészült az oltóanyag. Johnson azt is megerősítette, amit korábban Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter is elmondott, miszerint nem észlelhetők súlyosabb tünetek a mutációval kapcsolatban, illetve semmi nem utal arra sem, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina hatástalan lenne ellene.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt közölte, hogy “szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királyság vezetőivel az új koronavírustörzs kapcsán”.

London “továbbra is megoszt a folyamatban lévő kutatással kapcsolatos minden információt és elemzési eredményt. Tájékoztatni fogjuk a tagállamokat és a nagyközönséget, mihelyst többet megtudunk ennek a vírusváltozatnak a jellemzőiről és a jelentőségéről” – írta az ENSZ egészségügyi szervezete.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...