KeződoldalEmberekVizsgálatok, amelyeket egy nőnek 25, 35, 45 éves kora után el kell...

Vizsgálatok, amelyeket egy nőnek 25, 35, 45 éves kora után el kell végezni. Megmentheti az életedet!

-

Titkon minden egyes ember fél attól, hogy az évek során olyan problémák alakulnak ki náluk, amik visszafordíthatatlanok lesznek, ilyen például a rák kialakulása. A WHO szerint a nők leggyakoribb betegségei a szívvel, a reproduktív rendszerrel, a méhnyakkal, a mellkassal és a tüdővel köthetők össze. Annak érdekében, hogy elkerüljék a különböző betegségek és problémák kialakulását, fontos, hogy bizonyos életkor fölött rendszeres szűrővizsgálatokon vegyenek részt, mellyel korán észrevehetők és kezelhetők a gondok. Mai cikkünkben elhoztuk nektek azokat a vizsgálatokat, amiket célszerű 25, 35 és 45 éves kor fölött megcsinálni. Ezekkel a vizsgálatokkal akár az életeteket is megmenthetitek.

1, 25 évesen.

Bizony fiatal korban is ajánlott évente legalább egyszer vér és vizelet vizsgálatra menni, ugyanis ez egy átfogó képet ad arról, hogy milyen egészségnek örved az ember. Nem utolsó sorban segít kimutatni a fertőzéseket, gyulladásokat, valamint a máj és a vesék rendellenességeit.

A fluorográfiai vizsgálat segít felmérni a mellkas állapotát, és azonosítja a tüdőben a tuberkulózis vagy a tumorok korai jeleit. Pontosabb képet ad a tüdő valamint a szív állapotáról.

Célszerű félévente egyszer fogászati ​​vizsgálatra menni. A fogászati ​​betegségek kialakulása egyébként összefüggésben állhat a terhességgel és a szoptatással, mert ilyenkor a szervezetben felborul a hormonháztartás.

Évente egyszer el kellene látogatni a bőrgyógyászhoz, aki tetőtől talpig megvizsgálja a bőrödet és ellenőrzi az anyajegyeidet. Ezzel a vizsgálattal a nem kívánatos problémákat el lehet kerülni.

2, 25 éves kor fölött.

Ez a korszak tökéletes a reproduktív tervek megvalósításához, így az orvosok nemcsak az általános egészségi állapotra, hanem a baba és minden esetleges lehetőségre is figyelnek. A nőgyógyászok azt tanácsolják, hogy célszerű egy olyan vizsgálaton átesni, mely a terhességet befolyásoló fertőzéseket tanulmányozzák. Ebben az életkorban az orvosok a rendszeres kontrollvizsgálatokat is javasolják.

Teljes körű nőgyógyászati ​​vizsgálat: évente legalább egyszer ajánlott elmenni. A vizsgálatok magukba foglalják a méhnyak állapotának ellenőrzését veszélyes változások esetén, a különböző urogenitális fertőzések elemzését és a kolposzkópiát, mely egy speciális eszközzel végzett méhnyak nyálkahártya vizsgálat.

Mell ultrahang: évente minimum egyszer. A 35 évesnél fiatalabb nőknél nemigen szokták ajánlani a mammográfiát csak akkor, ha az orvos ultrahangos vizsgálat során valami aggasztót talált.

Elektrokardiográfia röviden EKG vizsgálat. A kardiológus által végzett vizsgálat segít felmérni a szív kisebb működési hibáit is, melyeknek nincs tünete, viszont ha nem észlelik időben komoly problémákhoz vezethetnek. Például az angina (szívizom vérellátási elégtelenség) a korai stádiumban csak emésztőrendszeri problémák formájában jelentkezhet, úgymint puffadás, gyomorégés stb.

3, 35 éves kor fölött.

30–35 éves kor után figyelembe kell venni a terhességgel és a szoptatással kapcsolatos hormonális problémákat, örökletes betegségeket, amelyek kialakulása előfordulhat ebben az időszakban. Eme korban nő a méhnyak és az emlő rákos megbetegedések kockázata, valamint a pajzsmirigy-diszfunkció, illetve az anyagcsere lassulás befolyásolhatja a szervezet megfelelő tápanyag-felszívódását.

Teljes körű nőgyógyászati vizsgálat hormonális egészség ellenőrzéssel: évente legalább egyszer el kell rá menni. Az orvos a beteg összes kórlapját összegyűjti, és szükség esetén egy nőgyógyász-endokrinológushoz is elküld, hogy teljes képet kapjon.

Mammográfiai vizsgálat: három évente legalább egyszer el kell menni! Statisztikai adatok szerint az emlőbetegségek kialakulásának kockázata minden életével egyre csak nő, ezért ajánlott ebben a korban mammográfiai vizsgálaton részt venni.

Pajzsmirigy vizsgálat: másfél évente egyszer ajánlott. Egy ilyen vizsgálat magába foglalja a pajzsmirigy ultrahangot és a hormonok vizsgálatát is.

Szemészeti vizsgálat: 2-3 évente minimum egyszer. A szemfenék vizsgálattal meg lehet állapítani az olyan látási problémákat, mint a glaukóma (zöldhályog).

Kardiológiai vizsgálat: 2 évente legalább egyszer. Az elektrokardiográfia egy olyan eszköz, melyet a vér glükózszintjének és koleszterinszintjének méréséhez használnak.

Hasi ultrahang: 2 évente egyszer. Ez a vizsgálat segít azonosítani a májban, a hasnyálmirigyben, az epekövekben és a vesékben fellépő nemkívánatos változásokat és daganatokat.

4, 45 éves kor fölött.

A 40–45 év feletti nők éves szűrővizsgálatai megakadályozhatják a leggyakoribb betegségek kialakulását, úgy mint glaukóma, mellrák valamint gyomor és bélrendszer problémák. Ezt az időszakot egyébként premenopauzának nevezik, amikor a test elkezd felkészülni a valódi menopauzára. Utóbbi kb. 10-15 évre rá fog teljesen kialakulni, ami már hatással van az egészségre. Sok nő korán észleli a menstruáció intenzitásának és időtartamának csökkenését, a súlygyarapodás, az emésztőrendszeri problémák és az ízületek változását. Ilyenkor már fennáll a 2. típusú diabétesz kialakulásának veszély, ezért néhány szűrővizsgálatot gyakrabban kell elvégeztetni, s pár dologgal még ki kell egészíteni.

Évente egyszer el kell menni mammográfiára.

Évente egyszer vérvizsgálaton kell átesni, ami magába foglalja a lipidek számát és koleszterinszintet.

Évente egyszer hasüregi ultrahangra el kell menni.

3 évente egyszer a csontszövet állapotát meg kell vizsgáltatni. A denzitometria módszer a csontszövet sűrűségé, szerkezetét, valamint a törések valószínűségét diagnosztizálja. A vizsgálat segít megállapítani milyen stádiumban van a csontritkulás és ezzel időben meg lehet kezdeni a szükséges kezeléseket.

2 évente kétszer el kell menni kolonoszkópiára, mely a vékony és vastagbél betegségeit ismeri fel. Számos klinika ingyenesen vagy kedvező áron kínálja ezt a vizsgálatot a 40 év feletti nőknek, főleg akkor ha a családban gyakori a rektális megbetegedés. Ez a végbélrák megelőzéseként is szolgál.

Ti milyen vizsgálatokon voltatok eddig?

Ezt is olvasd el